Terugblikken …
07 januari 2018
Het reces zit er op. Ik heb mijn eerste ‘weekendkoffer’ (tegenwoordig allemaal digitaal) alweer gelezen. Twee weken heb ik me vooral bezig gehouden met muren verven, kastje repareren, strijken, schoenen poetsen, opruimen, eten koken, koekjes bakken, sporten en vrienden en familie bezoeken. Op het einde van het reces blik ik nog even terug op 2017. Want het was een bijzonder jaar.
2017…
was toch vooral het jaar van de veranderingen in de veehouderij. Na lange en intensieve voorbereidingen stelden Provinciale Staten op 7 juli nieuw beleid vast. Op 11 november volgde het pakket ondersteunende maatregelen. Diezelfde avond kwam NRC naar buiten met een groot artikel over de mestfraude, waardoor ook de rest van 2017 in het teken van veehouderij bleef staan.
Gelukkig gebeurde er meer op het gebied van agrarische ontwikkeling. We hebben weer een grote diversiteit aan ondernemers beloond met een agrofoodpluim. We vierden vijf jaar Agri Meets Design. De landbouwinnovatiecampus, tot stand gekomen via design thinking, staat verfrissend en stevig op zijn benen. We joegen mooie innovaties aan via onder andere POP3. En we startten een mooie samenwerking met de horeca opleiding van KW1C rondom Dutch Cuisine en mannenvlees.
Media
Ik moet bekennen, het heeft me echt wel een jaar gekost om te wennen aan de media. Het is een belangrijke manier om aan de Brabanders te vertellen waar we mee bezig zijn. Maar het is ook altijd maar een deel van het verhaal. En als je zelf onderdeel bent van het proces, dan zie je meteen welke kleuring er in een verhaal wordt gelegd, welke aspecten ontbreken, welke onderdelen worden uitvergroot. Het is wat het is. Persvrijheid is een groot goed.
Gelukkig kostte het wennen me niet veel langer. Want in 2017 was het aardig raak, vooral met veehouderij, maar ook met energie en bestuur. Bij deze laatste trok vooral de start van de Arhi-procedure voor Nuenen en het onderzoek naar gemeentelijk toezicht op veehouderijbedrijven de media-aandacht. Bijzonder was de cartoon van Brabants Dagblad waar ik het provinciehuis probeer recht te houden. Zoals laatst iemand tegen mij zei ‘arbotechnisch onverantwoord zonder helm en veiligheidsschoenen’. En ook plek 39 in de agri top 50 – enige provinciebestuurder in de lijst – was bijzonder. Overigens jammer dat Statenleden De Boerderij niet zo lezen. Over dit interview ontvingen we nog geen enkele vraag, laat staan een stuk of twintig.
Energie
Ik heb veel energie nodig gehad afgelopen jaar. En het heeft me ook veel energie opgeleverd. Nu ervoor zorgen dat onze energie duurzaam wordt! 2017 was het jaar van het groenste regeerakkoord ooit. Dat kan alleen een succes worden als provincies en gemeenten, bedrijven en inwoners, hier keihard aan meewerken. Provinciaal was onze aanbesteding van laadpalen voor elektrische auto’s een groot succes. En de samenwerking in de Brabantse Energie Alliantie groeide met als hoogtepunt de e-day, fantastisch georganiseerd door een groep jonge ambtenaren. Er ligt een voorkeursalternatief voor 100 MW windenergie langs de A16. In Het Groene Woud startten we het project ECCO: 100.000 zonnepanelen in intensieve samenwerking met de lokale gemeenschappen. De pilot energiebesparing bij sportaccommodaties bleek een succes en wordt vervolgd. De verhalen over de Brabantse energietransitie geven een mooie indruk van wat er allemaal gebeurt in Brabant.
Provinciale Staten hebben op velerlei wijze benadrukt hoe belangrijk energiebesparing en duurzame energie voor hen is. Het aantal aanmoedigingen en moties was groot. Daarmee brengen we samen de energietransitie in een hogere versnelling, hoewel een elektrische auto natuurlijk geen versnellingen heeft. Nu nog hopen dat de media ook dit onderwerp oppakken. Misschien is het leuker om te schrijven over onderwerpen waar de tegenstellingen groot zijn. Maar het kan toch niet zo zijn dat belangrijke onderwerpen beperkt de media halen, omdat we het zo met elkaar eens zijn?