Niet het vele is goed, maar het goede is veel
28 november 2018
Boeren zoeken naar nieuwe toekomstperspectieven. Kringlooplandbouw is een van de mogelijkheden. Als provincie vinden we het belangrijk dat de natuurwaarden op de boerderij toenemen. We hebben beleid om dat te stimuleren: ruim 1 miljoen voor begeleiding en kennisuitwisseling en 30 miljoen voor grondaankopen. Om duidelijk te maken waarvoor het is en hoe het werkt, gingen we afgelopen zaterdag bij boeren op bezoek.
Rund uitbenen
Wim en Hariëtte van Roessel hebben in Riel een biologisch melkveebedrijf, De Regte Heijden. Het is veel meer dan alleen biologisch. De kalfjes blijven bij de koe, de stieren blijven op het bedrijf. Er zijn kippen in een mobiel kippenhok (kipcaravan) en natuurlijk een boerderijwinkel. Bij productie van melk en kaas hoort ook productie van vlees. Een koe geeft immers alleen melk als het elk jaar een kalf krijgt. Daarom ligt er ook vlees in de winkel en houden ze workshop ‘rund uitbenen’. Een origineler bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest kan ik me niet bedenken!
Ons beleid stiumeleert de overstap naar natuurinclusieve landbouw. Dat is kringlooplandbouw met hoge natuurwaarden. Bij De Regte Heijden volgde een gesprek over landbouw en natuur. ‘Ben je een boer die natuurwaarden maakt, of een natuurbeheerder die vee heeft?’ De blik van Wim van Roessel vertelde voldoende: deze vraag was echt niet te begrijpen. Hoezo ben je óf een boer, óf een natuurbeheerder? Voor Wim gaat het gewoon samen. Het één is niet belangrijker dan het ander. Het is onlosmakelijk aan elkaar verbonden.
Familie
De familie Klaasen heeft een biologisch melkveebedrijf in Knegsel. Tien jaar geleden maakten zij de overstap, tegen alle adviezen in. Want het zou financieel niet uit kunnen. Nu ze terug kijken op de afgelopen tien jaar, blijkt het financieel prima te zijn gegaan. Alleen vorig jaar was lastig. Harrie Klaassen vertelt dat hij niet gelooft in schaalvergroting. Juist door klein te blijven was het mogelijk om het bedrijf over te dragen aan zijn zoon Hein. En op die keuze en die overdracht is hij zichtbaar trots.
De ligging naast de nieuwe wijken van Veldhoven maakt dat de omgeving van de boerderij voor veel mensen ook een gebied is om te recreëren. De familie Klaassen wil daar graag aan bijdragen met ontwikkeling van natuur en landschap. Dat gaat voor hen prima samen met een biologisch melkveebedrijf. Ze zien vooral kansen, mits er beter wordt samengewerkt: boeren, natuurorganisaties, gemeente, Groenontwikkelfonds. Als je samen kansen benut, hoef je als boer niet te groeien om een goed inkomen te hebben. Hun stelregel: niet het vele is goede, maar het goede is veel!