Logo Anne-Marie Spierings
  • Stel een vraag
  • Biografie
  • Gedeputeerde Staten
  • Alle berichten
  • Onderwerpen
    • Gezondheid
    • Energie
    • Landbouw
  • Biografie
  • Stel een vraag
  • naar brabant.nl

Geen broodjes aap over We are food

10 maart 2017

Afgelopen woensdag was het wereld vrouwendag. Nu vraagt u zich misschien af ‘Wat heeft dat te maken met de titel van deze blog?’. ‘En waar gaat die titel eigenlijk over?’. Nieuwsgierig geworden? Ik vertel u graag wat mij afgelopen woensdag inspireerde.

Om te beginnen ben ik een ontzettende liefhebber van lekker en vooral verrassend eten. Vooral buitenlandse keukens vind ik erg inspirerend, van Afghaans tot Braziliaans. In de kruisbestuiving ontstaan weer nieuwe, spannende gerechten. Ik was dus aangenaam verrast door de kennismaking met Broodje Aap en Linke Soep. Dit is een initiatief van twee vrouwen om mensen (vooral ook vrouwen) uit verschillende culturen samen te laten koken. Mensen die zijn gevlucht uit diverse landen en die in Nederland mogen blijven, leren hier al kokende de Nederlandse taal en gewoonten. En wij worden geïnspireerd door hun kookkunsten, maar zeker ook door hun ervaringen en vaardigheden op andere vlakken.

De naam ‘broodje aap en linke soep’ refereert aan de vele broodjes aap die er verteld worden over vluchtelingen. Je ervaart dat het helemaal geen linke soep is, maar juist ontzettend lekker, leuk en inspirerend om samen te koken en te eten. Want aan tafel is ruimte voor ontmoeting, vinden goede gesprekken plaats. Wat ook geen broodje aap is, is de titel Europese regio van de gastronomie die Brabant in 2018 mag dragen. Dat bleek ook afgelopen woensdag tijdens de kick off met meer dan 250 aanwezigen: boeren, ondernemers in agrofood, bestuurders en andere betrokkenen.

Het programma voor 2018 krijgt de titel We are food en staat in het teken van beter eten. Woensdag is de kapstok voor het programma gepresenteerd: ‘laten zien wat we doen’ en ‘doen wat we zeggen’. De invulling wordt vooral door Brabanders zelf aangedragen. En dat deden de aanwezigen in de zaal massaal: aandacht voor insecten eten, mannetjes (bokjes, stiertjes en haantjes) niet vergeten, kwetsbare groepen zoals ouderen, kennis over voedsel bij kinderen, beter eten op festivals en festivals over beter eten, de positie van de boer, plantaardige eiwitten, samenwerking over de grenzen van Brabant heen en onze bevoorrechte positie ten opzichte van derde wereld landen.

Vanaf 1 april kunnen foodinitiatieven zich aanmelden. Het lijkt mij ontzettend leuk als ook initiatieven zoals Broodje Aap en Linke Soep dit themajaar benutten. Wie weet is er een verbinding te leggen met de Brabantse landbouw of komt er een stadstuin bij de lunchservice. Wie weet vinden nieuwe Brabanders een baan bij onze boeren of beginnen onze boeren een neventak in integratie. Of gaan nieuwe Brabanders onze keukenbazen inspireren met verrassende recepten.

Natuurlijk was er woensdag van alles te eten. Vooral Brabantse producten met een bijzonder verhaal over innovatie, ondernemerschap en duurzaamheid. Als laatste wil ik hun bijdrage via deze blog nog even in het zonnetje zetten. Het geeft een sneak preview van wat we in Brabant in huis hebben als het gaat om beter eten.
Oostveen fruit (Peter Oostveen) – eigen appelsap
De Melksalon (Sietske Klooster) – verschillende soorten melk
Bijzonder Brabants (Henk Kerkers) – koolrabi snackblokjes
Melkmannen (Anne Reijnders) – geitenbok en geitenkaas
Aardzwam enzo (Jolande Vermaas ) – zwammen chips
De Smaakspecialist (Maarten de Leng ) – biologische koekjes
De Stoerderij (Arjan Swinkels) – yoghurt van buffelmelk
Boer Jasper Spierings – kaasjes en worstjes
De Verspillingsfabriek (Bob Hutten) – soepjes
Van Welie (Leon van Welie) – eigen likeur
Chefkok Jan van Hout – gerechtje Young chef awards
Boon Bonen (Michael Luesink) – Brabantse Boon nacho’s
Heyde hoeve (Marie-Louise Raats) – mini worstenbroodjes + hapje met vlees
Melk-drive (Laura Leijser) – mini puddingbroodjes
Zuiderzwam (Jacqueline van Eerd) – Oesterzwambitterballen
Streekrestaurant de Hofkaemer (Geert Braks) – hapje met vis
Foodfestival de Es (Bart Pijnenburg) – Warme purple sprouts

Tags

agrarischeontwikkelingagrofoodduurzaamheidkeukenbazenWAF2018Wearefood

Deel dit artikel   

Gerelateerde artikelen

Landbouw

Op bezoek bij de boer

Anne-Marie Spierings
27 november, 2019
De discussie over de veehouderij is de laatste weken flink opgelaaid. Dat betekent dat er...
Lees verder
EnergieLandbouw

Een nieuwe look

Anne-Marie Spierings
20 november, 2019
Nee, niet voor mijzelf. Wel voor mijn website. Het heeft even geduurd en mijn laatste...
Lees verder
GezondheidLandbouw

Goed op weg met G1000

Anne-Marie Spierings
24 september, 2019
Twee weken geleden reflecteerde ik op de G1000 University in Amersfoort op de Brabantse Voedsel1000....
Lees verder
Landbouw

Zomerblogs 2.2: Dialoog over landbouw (deel 2)

Anne-Marie Spierings
14 augustus, 2019
In een serie zomerblogs blik ik terug op de eerste weken van deze nieuwe bestuursperiode....
Lees verder

© Anne-Marie Spierings 2019

Brabant.nl_2